In Hjemmeside

De fleste af os tager regulært backup af vores mest vigtige data, specielt hvis man har noget online. Hjemmesider burde dog også tages backup af, i tilfælde af katastrofer eller andre uforudsigelige ting. Det sikre at i tilfælde af, at vores hjemmeside bliver hacket eller bliver korrupt (filer), så kan vi hurtigt gendanne vores backup. Men det er ikke bare lige til, vi skal sikre at vores backup en fuld funktionsdygtig og ikke bare en "dummy" af vores system som ingen værdi har. I denne artikel vil vi forklare hvordan du undgår dine backup filer fejler og hvordan du sikrer dig, at din backup er klar til brug når du har brug for den.

Det tekniske

En vigtig del af at tage en backup er, at sikre sig at ingen elementer går skabt, ellers er den ikke fuld-funktionsdygtig. Dit webhotel har flere forskellige elementer som du skal sikrer dig, at der bliver taget backup af. Dette betyder, at du både til skal backup af fx email, filerne, databaserne, konfigurationsfiler, hjemmesidestatistik og andre indstillinger som du har ændret og brugt gennem årene. Webhosting-brugerpaneler såsom cPanel eller Plesk tillader dig, at tage backup af disse elementer alene eller også sammensætte dem i en stor kompakt fil. Bare at glemme en af de overstående kan føre til, at din hjemmeside ikke kører som den skal efter gendannelsen. Desværre ser vi rigtig mange, som glemmer at tage backup af deres database, da backend generelt ikke er noget som mange brugere rører ved, så de glemmer ofte at det er en essentiel del af ens hjemmeside. Samt, så er det også vigtigt at få de små ændreringer i cPanel og andre konfigurationer du har lavet for at gøre din hjemmeside hurtigere, at også få tage backup af dem, samt huske at gendanne dem og ikke bare databasen og filerne.
sikker-backup-tips

Pladsmangel

Den automatiske backup-funktion i dit webhotel-brugerpanel vil typisk gemme dine backups i roden af dit webhotel - det betyder, at det bruger noget af din ledige plads på webhotellet. Hvis du har meget begrænset plads på din webhosting-løsning, kan det altså godt blive en problem. Det kan enten løses ved løbende, at downloade backups fra din server til din computer (lokalt), så du altid har de seneste backup liggende og klar på serveren, skulle du komme til at lave en fejl. Hvilket også sikrer, at mister du dine backups på serveren, så har du stadig en sikkerhed i dine lokale filer.
Har du ikke nok plads på dit webhotel under backup af webhotellet, så kan du godt ende med en korrupt fil – så sikre altid at du har rigeligt (nok) plads på dit webhotel – opgrader eventuelt hvis du har brug for mere plads. En korrupt backup kan være katastrofal, hvis du regner med at alt er sikkert og godt, men det så viser sig; at du ikke kan gendanne grundet at det er en korrupt fil. Så sikre at du har nok plads, og du ender ikke med at sidde fast et uønsket sted.

Fejlet download

Som nævnt ovenfor, så er det meget typisk at downloade sine backups lokalt bed på sin computer. Men det er også her hvor en af de mest typiske fejl kan ske. Ofte når du downloader din backup fil (generelt en rigtig stor og fil), så kan der ske fejl i overførelses grundet fald i internetforbindelsen eller andre tekniske udsving. Det kan potentielt gøre din fil korrupt uden at du er klar over det. Så mens du tror, at filen er downloadet og alt er som det skal være, så har du nu en lokal backup som måske overhovedet ikke virker. En af vores kunder som gik fra et "delt webhotel" til en dedikeret server var i gang med at tage backup af hele hans server og hjemmeside. Størrelsen af denne backup fra cirka 600 MB, hvilket med hans internetforbindelse ville tage omkring 10 minutter viste hans FTP-klient. Under downloading af filen, mistede han sin internetforbindelsen i et split sekund under at han var klar over det. Han kunne nu se, at overførelsen var færdig og at havde filen på sit skrivebord – alt var som det skulle være troede han. Filen var dog korrupt og den var kun 350 MB stor. Heldigvis fandt han ud af det i tide og fik downloadet hans backup ordentligt – men det kunne have gået gruelig galt.

Troværdighedstjek med checksum

Den bedste måde at sikre, at din backup fils troværdighed og integritet, er ved at bruge et checksum værktøj for, at sikre checksummen er den samme før og efter download. Dette betyder, at du får en unik hash værdi af din fil på serveren. Denne hash værdi (value) hænger sammen med din fil og efter du har downloadet din fil, kan du så checksum af din fil og matche din hash værdi. Din checksum af filen skal være præcis den samme som den du havde på serveren. Hvis din fil er blevet korrupt under download, så får du en anden hash værdi og du ved med det samme, at der er noget galt. Så checksum er rigtig godt til at tjekke og sikre sig, at sine backup-filer er sunde og raske.

Held og lykke med at tage backups.

Recent Posts