In Hjemmeside

Vi skal alle dø før eller siden. Det er en af livets sandheder, som mange frygter. Men du kan gøre det nemmere for din kære at fortsætte din website og dit onlinearbejde, forudsat at du forbereder det på forhånd. Dit onlinearbejde er også en del af din ejendom, da det er skabt af din egen intellektuelle kreativitet og arbejde. Dit website, branding, webhotel, e-mails, blog osv. er alle dele af din ejendom online. Selvom mange onlinetjenester har digitale arveklausuler og systemer til overdragelse af afdødes konto eller website efter deres død, så er mindre serviceudbydere, webhosting-firmaer og selv offentlige myndigheder mindre villige til at overdrage den slags informationer uden om den rette lovgivning og evt. inddragelse af skifteretten. Denne artikel handler om, hvordan dine elektroniske aktiver kan håndteres efter din død.

Hvad skal du overdrage?

Før du dør, bør du sikre dig, at du har overdraget alle dine passwords, hemmelige koder, autentifikationsoplysninger og selv PIN-koder til enheder, websites, online-systemer, sikkerhedssystemer mv. Du skal ikke bare sikre dig, at dine kære har de rette koder, men også at de ved hvor og hvordan, de skal logge ind.
Detaljer om kontrolpaneler og login-information til din intellektuelle ejendom er også en vigtig del af dit bo. Sørg for at lave en liste, som du kan overdrage, inden du dør. E-mailkonti er meget vigtige og måske altafgørende i forhold til at hente passwords og ejerskabsinformationer til visse online-sider.
Domæneejerskab og domænenavnskontrol er også en vigtig del af dine intellektuelle kreationer. Dine kære kan få stor glæde ud af din online-ejendom, og måske kan de ligefrem få store gevinster ud af det.

Hvordan skal jeg overdrage det?

Det kan være en meget følsom og sentimental affære at overdrage dine login-detaljer. Nogle vil foretrække at deponere et printet dokument med alle detaljer hos deres advokat, som så kan overdrage det til de nærmeste. Andre kan vælge at opdatere en fil eller et online-regneark med login-oplysningerne, for så at overdrage adgangen til den fil til deres advokat, så efterfølgende ændringer også bliver givet videre. Du kan også overveje at lave en password-beskyttet, krypteret fil på din egen computer eller benytte en password manager og så give passwordet til en nær, betroet ven.

Tal med din udbyder

Webhoteludbydere har måske ikke selv tænkt så langt ud i fremtiden, at de har procedurer for, hvordan man håndterer en kundes død. Men det kan være en god idé at introducere dine arvinger for udbyderen i forvejen, så de ved hvem, de skal snakke med, når du er væk. Hvis du har en god forbindelse til din webhoteludbyder, kan det også være, de vil tillade dig at tilføje en ekstra e-mailadresse og så tillade den e-mailadresse at have delt adgang til kontoen, så den overlevende kan administrere kontoen uanset hvad.
Mister man sit .dk domæne hvis man går bort?

Lav et testamente

Et andet vigtigt aspekt af at overdrage nogen som helst former for ejendom efter din død, er at lave et testamente. I disse moderne tider kan man inkludere sin digitale ejendom og online-konti som del af sin sidste vilje, så ens arvinger kan ansøge de relevante myndigheder om kontrol over disse konti, når man er væk.

Hvordan får man kontrol over en død slægtnings online-aktiver?

Svaret afhænger af forskellige forhold. Det afhænger mest af den lokale lovgivning, hvor webhotellet står, hvorvidt udbyderen er bekendt med arven til dig, hvorvidt du er bemyndiget til på egen hånd at anmode om adgang til aktiverne, og så videre. De fleste lande har svært ved at håndtere disse spørgsmål, især i fraværet af helt konkrete love, der direkte angår disse forhold. Det vil sige, at hvis du faktisk retter henvendelsen til firmaet eller tjenesteudbyderen, og de accepterer din anmodning, så er du heldig. Hvis de ikke er rimelige eller gerne vil være på den sikre side og ikke vil udlevere oplysningerne uden en retskendelse, så kan du risikere at skulle igennem en længerevarende proces. Uanset hvad, er domstolene den bedste mulighed for at få en udbyder til at give dig de informationer eller adgang som du vil have.

Recent Posts